Arktisk vegetasjonsøkologi


Sommeren 1980 reiste jeg til Svalbard for å gjøre feltarbeid. Oppgaven var å kartlegge og utrede moserike vegetasjonstyper på Svalbard. I fastlandsnorge, ville vi kalle disse områdene myr, men i arktiske områder stemmer ikke myrbegrepet med det vi kjenner fra mer tempererte soner. Hvorfor ikke?

Permafrost
Permafrost er når jorda ikke tiner i løpet av sommeren. Jeg målte tinedyp fra 20 cm til 1,5 m, alt etter vegetasjonens isolerende evne. Permafrosten gjør at dødt organisk materiale blir konservert. Myr kjennetegnes ved at dette materialet omdannes til torv. I Arktis dannes ikke torv, derfor kan vi ikke bruke myr om våte vegetasjonstyper i dette området.


 
Hva betyr så permafrosten for vegetasjonen?
Fra fastlandsnorge, er vi vant til at regnvann synker ned i jordsmonnet,og etter en tid blir utilgjengelig for plantene. På steder med permafrost, vil isen lage et skjold mot uttørking. Følgelig kan steder på Svalbard med en lav nominell nedbør ha en relativt god vannforsyning, fordi vannhusholdningen er meget god. Det er gjort flere liknende arbeider som mitt på Svalbard, alle har tatt for seg forskjellige vegetasjonstyper. Sammen er det meningen at disse arbeidene skal gi økt kunnskap om naturens bæreevne med hensyn til f.x. reinbeite. Midler til prosjektene er gitt av Miljødepartementet. Prosjektets navn er MAB, Man and the biosphere. MAB er et UNESCO-prosjekt som ser på liknende problemstillinger verden over. MAB er nå (etter det jeg veit) ferdig.

Mikro- og makroklima.

Svalbard er et område som kjennetegnes av lave temperaturer, sommer som vinter. Dette er et faktum, men når meteorologene måler temperaturen, er det lufttemperaturen ca. 2 m (?) over bakken de snakker om. Plantene erfarer helt andre betingelser. En plante på Svalbard er 5-15 cm høg (anslag) og i dette området (feltsjiktet) er temperaturen høgere. Hvorfor? Jo: Feltsjiktet utgjøres av karplanter. Akkurat som trærne i en skog, modifiserer disse små plantene klimaet. Alle veit at inne i en tett skog er vinden mye svakere enn ute på jordet. Likedan virker plantedekket i feltsjiktet, men da snakker vi om mikroklima. Plantedekket bremser opp vinden og reduserer avkjølinga. Faktisk medvirker felsjiktet at soloppvarminga blir meget god, særlig på dager med lite vind. Mine målinger fra Vårsolbukta ytterst i Van Mijenfjorden viste at på en vanlig godværsdag med +4 grader i lufta, kunne temperaturen i feltsjiktet komme opp i 22-24 grader. Tenk også på at totalt innstrålt solenergi i vegetasjonssesongen er høgere på Svalbard enn ved ekvator (pga. midnattssol). Altså: nok en gang ser vi at plantene i Arktis kanskje ikke har det så tøft som vi tror på alle måter.

 
Hva kjennetegner fjellplantene?
Mange tror at fjellplantene er utrolig robuste og tøffe planter, som tåler alt. Det kan de være, men ikke nødvendigvis. Det er heller ikke slik at de på død og liv må ha det kaldt og at de er avhengige av sein utsmelting og kort vekstsesong.

Svært ofte er forholdet heller at fjellplantene er meget konkurransesvake. I lavlandet vil de fort bli utkonkurrert fordi det floristiske mangfoldet (diversiteten) er så stort. Høgt til fjells vil de konkurransesterke artene ofte bukke under. Det vi kaller fjellplanter er planter som her finner spillerom fordi de tåler betingelsene her. Mange fjellplanter finner vi også i strandsonen. Rødsildre (Saxifraga oppositifolia) og gulsildre (S. aizoides) er gode eksempler på dette.

Disse plantene har utviklet endel xeromorfe trekk (de kan tåle tørke), og nettopp uttørking er et problem i strandsonen. Derfor vil mange blomsterplanter si "takk for seg" hvis de merker påvirkning av salt. Her ser vi altså at planter som vokser ved strand ikke nødvendigvis ha salt (halofytter), men de tåler salt. Det er faktisk meget få planter som vil ha salt. Planter som lever i strandsonen er tolerante overfor salt, ikke nødvendigvis halofile (saltelskende).

Denne sida ble lagt ut første gang 30. september 1995.
Sist oppdatert 24.01.2000

Tilbake til første side.